Dünyanın her yerinde milyonlarca işçi sokağa çıktı
1 Mayıs dünyanın dört bir yanında miting ve yürüyüşlerle kutlandı. Meydanlardan düşen ücretler, kötüleşen yaşam koşulları, silahlanma ve savaş politikalarına karşı tepkiler yükseltildi.

Fotoğraf: Kıvanç Demir/Evrensel
1 Mayıs için dünyanın birçok ülkesinde işçi ve emekçiler, gençlik örgütleri sokakları doldurdu. Düşen ücretler, kötüleşen yaşam koşulları, silahlanma ve savaş politikalarına karşı tepkiler 1 Mayıs meydanlarında buluştu. Gazze’de devam eden soykırımın durdurulması çağrısı da dikkat çekti.
Umutla yaşayabilmek için mücadele
Fotoğraf: David Mareuil/AA
Japonya’nın başkenti Tokyo’da daha yüksek ücretler ve cinsiyet eşitliğinden sağlık hizmetlerine, afet yardımından Gazze’de ateşkes talebine kadar bir dizi taleple yürüyüş yapıldı. AP’ye konuşan Tokyo’daki Junko Kuramochi, “Çocuklarımızın umutla yaşayabilmesi için işçilerin hakları tanınmalıdır” dedi. Sendikalı bir inşaat işçisi olan Tadashi Ito, ithal hammadde fiyatlarının artmasından endişe duyduğunu söyledi.
Filipinler’in başkenti Manila’da binlerce işçi, polisin barikatlarla erişimi engellediği başkanlık sarayı yakınlarına kadar yürüdü. İşçiler daha yüksek ücretler istedi. Endonezya’da devlet destekli 1 Mayıs’ta Endonezya İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Said İkbal, taşeronlaştırmaya son verilmesini, ücretlerin artırılmasını ve ev işçileri ile yurtdışındaki göçmen işçilerin korunmasını talep etti.
Tayvan’ın başkenti Taipei’de, balıkçılıktan telekomünikasyona kadar farklı sektörleri temsil eden yaklaşık 2 bin 500 işçi başkanlık ofisine doğru yürüyüşe geçti. Protestocular Trump’ın gümrük vergilerinin istihdam kaybına yol açabileceği uyarısında bulundu. Sendika lideri Carlos Wang, “Bu nedenle hükümetin işçilerin haklarını koruyacak planlar önermesini umuyoruz” dedi. Bir otomotiv işçileri sendikası, üzerinde Trump’ın fotoğrafı bulunan kesilmiş bir araba taşıdı.
8 saatlik iş gününe dokunma!
Almanya’da Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından düzenlenen kutlamalara bu yıl çalışma sürelerinin uzatılmasına karşı mesajlar damgasını vurdu. Merkezi etkinlik Chemnitz’de yapıldı. Verdi Sendikası Başkanı Franz Werneke, yeni hükümeti sekiz saatlik iş gününe son vermemesi konusunda uyardı.
Fotoğraf: Yücel Özdemir/Evrensel
Başkent Berlin’de de binlerce kişi, DGB’nin “Bizimle Güçlen!” sloganı altında Strausberger Platz’tan Kızıl Belediye Binası’na (Rotes Rathaus) doğru yürüdü. Sendikaların bu yıl 1 Mayıs’ta öne çıkardığı konular arasında adil ücretler, toplu iş sözleşmesi kapsamı, çalışma saatleri, güçlü bir sosyal devlet ve adil bir vergi sistemi yer aldı. Yürüyüşe DGB ve ona bağlı sendikalar öncülük etti; onları sendikalara yakın kuruluşlar, Sol Parti (Die Linke), BSW, DIDF ve diğer sol ve sosyalist gruplar takip etti.
İsviçre’de de 1 Mayıs kutlamalarına binlerce kişi katıldı. İsviçre Sendikalar Birliği’nin “Nefret söylemi yerine dayanışma” başlığıyla yaptığı kutlama ve yürüyüşlerde sosyal kısıtlamalara karşı mücadele ve adil gelir vurgusu öne çıkan ana başlıklardı. Eğitim, sağlık, çevre, savaş, silahlanmaya ayrılan bütçe, göçmenlere yönelik nefret söylemleri, kirası karşılanabilir sosyal konut talebi ve Filistin halkıyla dayanışmanın öne çıktığı eylem ve etkinliklerde genç nüfusun katılımında görülen artış göze çarptı.
Fransa’nın birçok kentinde ve başkent Paris'te de büyük yürüyüşler düzenlendi. Fransa'da emeklilik yaşını yükselten yasaya ve silahlanma bütçelerine tepki gösterildi. Paris’teki İtalya Meydanı’nda gerçekleştirilen 1 Mayıs mitingine Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CGT) Genel Sekreteri Sophie Binet de katıldı.
İşçiler ortak tutum belirlemeli!
Fotoğraf: Evrensel
İngiltere’de 1 Mayıs resmi tatil olmamasına rağmen yaklaşık 5 bin kişi Marks Hatıratı Kütüphanesi önünde bir araya gelerek Trafalgar Meydanı’na yürüdü. Göçmen örgütlerinin çok yoğun katıldığı yürüyüşe, Demir Yolu İşçileri Sendikası RMT yöneticileri ve üyelerinin katılımına dikkat çekti. Ayrıca, 1 Mayıs’a görevle giren Uber işçileri de eylemde yerini aldı.
Yürüyüş öncesi bir konuşma yapan RMT Genel Sekreteri Eddie Dempsey, başta sosyal haklara ve işçi haklarına yönelik saldırılara karşı sendikaların ve işçilerin ortak bir tutum belirlemesi gerektiğini söyledi. Türkiyeliler çok yoğun katıldığı yürüyüş sonunda yapılan konuşmalarda bir kez daha işçi ve emekçilerin birleşmesi çağrısı yapıldı. Filistin’deki soykırıma da bilinen konuşmacılar dünyada süren savaşların bir an önce durması barış ve kardeşliğin hüküm sürmesi gerektiğini ifade ettiler.
Daha az çalışma daha fazla yaşam!
Kuzey Avrupa ülkesi Finlandiya’da 1 Mayıs’ta başkent Helsinki’de işçi sendikaları yürüyüş düzenledi. Muhalefet partilerinden Sol Parti ve SDP destekçileri, Filistin yanlıları ile birlikte yürüdü.
Fotoğraf: Alessandro Rampazzo/AA
İsveç’in başkenti Stockholm’de de, 1 Mayıs yürüyüşünde Filistin’e destek öne çıktı. İsrail’den hesap sorulması ve insani yardım malzemelerinin bölgeye ulaştırılması istendi.
Fotoğraf: Atila Altuntaş/AA
İtalya'nın Milan kentindeki 1 Mayıs yürüyüşünde İtalya’nın önde gelen işçi sendikaları CGIL, CISL ve UIL, “Güvenli iş için birlik” sloganıyla yürüdü. Yürüyüşte iş sağlığı ve işçi güvenliği öne çıktı.
Fotoğraf: Andrea Carrubba/AA
İspanya’nın başkenti Madrid’in Gran Via Caddesinde toplanan işçiler 1 Mayıs yürüyüş yaptı. Yürüyüşte daha az çalışma saati ve daha fazla ve daha iyi yaşam talebi öne çıktı.
Fotoğraf: Burak Akbulut/AA
Yunanistan’da yüz binlerce işçi ve emekçi sokaklara çıkarken özel sektörde ilan edilen 1 Mayıs grevi nedeniyle gemi ve tren seferleri yapılmadı, toplu taşıma zaman zaman durdu, esnaf kepenk kapattı.
Fotoğraf: PAME
Kuzey Afrika ülkesi Tunus’ta 1 Mayıs hükümetin iş yasası reformlarına tepki gösteren sendikaların öncülüğünde kutlandı. Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT), Cumhurbaşkanı Kays Said’in politikalarına tepki gösterdi.
Fotoğraf: Mohamed Mdalla/AA
Güney Afrika Sendikalar Federasyonu (SAFTU) üyesi işçiler, Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde yürüdü. Yürüyüşte iş yasasında yapılmak istenen değişiklikler protesto edildi.
Kamerun'un Yaounde kentinde 20 Mayıs Bulvarı'nda düzenlenen geçit töreninde, kamu ve özel sektör çalışanları, sendikalar ve çeşitli meslek grupları bir araya geldi. İşçilerin talepleri arasında ücret iyileştirmeleri, iş güvenliği ve sosyal hakların genişletilmesi yer aldı.
Balkan ülkeleri Kosova, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'da da 1 Mayıs çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Rusya’nın başkenti Moskova ve 45 bölgesinde 8 binden fazla miting, konser ve yürüyüş düzenlendi.
Gazzeli işçiler en ağır zulmü yaşıyor!
İsrail saldırıları altındaki Gazze’den de 1 Mayıs açıklaması yapıldı. Gazze Hükümeti Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamada, başta Gazze’deki işçiler olmak üzere Filistin halkının, İsrail soykırımı sebebiyle en ağır zulüm ve baskı biçimleriyle karşı karşıya kaldığı aktarıldı. Gazze’deki işçilerin İsrail’in 18 yıldır uyguladığı ablukanın yanı sıra altyapıyı ve önemli tesisleri tahrip etmesi sebebiyle son derece zor şartlar altında yaşadığı vurgulandı.
İşçi bayramının taşıdığı toplumsal adalet mesajına dikkat çekilen açıklamada, başta Gazze Şeridi’nde olmak üzere İsrail’in Filistin topraklarında en temel insan hakları hiçe sayarak ihlallerini sürdürdüğü vurgulandı ve acil müdahale çağrısı yapıldı. (Dış Haberler)
Evrensel'i Takip Et